Zápis o průběhu valného shromáždění CSEM
Lecce, 5th MCEM, 24. 9. 2001




Shromáždění se uskutečnilo při příležitosti konání “5. Multinárodního kongresu o elektronové mikroskopii” v budově D, University of Lecce, Lecce, Itálie. Shromáždění zahájil předseda CSEM Dr. L. Frank za účasti 17 členů CSEM (z toho dva kolektivní), tj. přibližně 16 % celkového počtu individuálních a kolektivních členů. Valné shromáždění tedy nebylo usnášeníschopné, nicméně se podle čl. 19 Stanov CSEM stalo usnášeníschopným po uplynutí půlhodinové lhůty.

Předseda CSEM Dr. Frank přednesl tento program Valného shromáždění:

  1. Plánované akce CSEM, EMS a ostatních mikroskopických společností
  2. Členské příspěvky CSEM
  3. Změna názvu CSEM
  4. Aktivity CSEM
  1. Plánované akce CSEM, EMS a ostatních mikroskopických společností
    1. Dr. Frank podal informaci, že většina organizátorů MCEM kongresů je pro zachování těchto tradičních setkání. Chorvatská společnost pro elektronovou mikroskopii doposud nebyla hlavním organizátorem tohoto kongresu, proto se v polovině června 2003 uskuteční 6. MCEM v chorvatské Pule. CSEM bude opět spolupořadatelem této akce. Předpokládá se plný konferenční poplatek ve výši přibližně 175 Euro.
       

    2. Německá společnost pro elektronovou mikroskopii (Deutsche Gesellschaft für Elektronenmikroskopie - DGE) se rozhodla otevřít svoji tradiční mezinárodní mikroskopickou konferenci “Dreiländertagung” širší vědecké komunitě. Oficiálním jazykem příštího ročníku v r. 2003 v Drážďanech bude angličtina. CSEM dostala nabídku spoluorganizování, což nám přináší, kromě zviditelnění a zvýšení prestiže společnosti, také výrazné snížení konferenčních poplatků pro všechny členy CSEM. Požadovány budou poplatky na zvýhodněné úrovni členů DGE ve výši asi 200 DEM.
       

    3. 15. světový kongres ICEM15 (XVth International Congress on Microscopy) se uskuteční 1. až 6. 9. 2002 v jihoafrickém Durbanu. Podrobnosti jsou na www.icem15.com. Necelých 12 měsíců před zahájením kongresu se přípravy jeví ve skluzu. Není dosud k dispozici vědecký ani společenský program, nejsou známa jména zvaných osob, není k dispozici 2nd Circular, nejsou vyjasněny možnosti letecké přepravy z Evropy (letenky je zapotřebí rezervovat ve velkém časovém předstihu). Akce je zatížena nedostatkem informací.
       

    4. Příští evropský kongres EUREM13 se má uskutečnit 22. až 27. srpna 2004 v izraelském Jerusalemu. Akce je ohrožena nepříznivou politickou a bezpečnostní situací v místě konání Kongresu. Prozatím zůstává místo konání v platnosti, ale European Microscopy Society (EMS) přehodnotí celou situaci na jaře roku 2002. V případě přetrvávajících problémů bude celá akce přesunuta, a to pravděpodobně do západní Evropy (předběžná jednání proběhla s Belgií).
       

  2. Členské příspěvky CSEM
    1. Dr. Frank informoval, že díky dobré ekonomické bilanci loňského 14. kongresu EUREM si mohla CSEM dovolit ponechat i v r. 2001 velmi nízké roční členské příspěvky ve výši pouhých 100 Kč na individuálního člena. Příjmy z EUREM umožní pokrýt většinu letošních výdajů Společnosti. Roční příspěvky pro kolektivního člena byly v r. 2001 stanoveny na 100 USD.
       

    2. Byla podána informace, že jsme se zavázali odvádět na konto EMS (European Microscopy Society) každoročně částku 5 Euro za každého člena CSEM. Tímto bude uhrazen snížený členský poplatek individuálního člena EMS, který je stanoven pro členství zprostředkované národní společností. V r. 2001 byla odvedena částka 695 Euro a přibližně stejná částka bude odvedena i v r. 2002, což do jisté míry odčerpává nashromážděné finanční prostředky.
       

    3. Bylo navrženo a přijato zvýšit od r. 2002 roční individuální členské příspěvky CSEM na 250 Kč na každého člena. Roční příspěvky pro kolektivního člena budou v r. 2002 ponechány v nezměněné výší 100 USD.
       

  3. Změna názvu CSEM
    Vzhledem k tomu, že mikroskopické metody doznaly díky technickému zdokonalování i vývoji softwaru významných změn, byla otevřena diskuse týkající se otevření CSEM neelektronovým mikroskopickým technikám. V té souvislosti byla rovněž nastolena otázka změny názvu Československé společnosti pro elektronovou mikroskopii - CSEM (vypuštěním slova “elektronovou” - CSM).
     

    1. Dr. Frank podal přehled, jak situaci řeší ostatní mikroskopické společnosti. Mnohé z nich již dříve slovo “elektronová” ze svého názvu vypustily (USA, Kanada, Belgie, Nizozemsko, UK, ..), jiné setrvávají na původním názvu (Německo, Rakousko, Itálie, Skandinávie, ..) i když se neelektronovým technikám většinou také otevřely.
       

    2. V následné diskusi většina diskutujících podpořila myšlenku otevřít se ostatním mikroskopickým technikám. Bylo poukázáno na větší prolínání díky společným metodám zpracování obrazu osobními počítači. Bylo konstatováno, že u nás existují silné skupiny optických mikroskopiků (Matematicko-fyzikální fakulta, ..), kteří nemají svoji společnost a většinou se sdružují v příbuzných společnostech. Byl učiněn závěr, že všechny badatele z oblastí neelektronových mikroskopií je třeba najít, oslovit a nabídnout jim možnost začlenění do CSEM. Dr. Hozák přislíbil vyvinout iniciativu směrem k osobnostem v této oblasti.
       

    3. Myšlenku otevření společnosti včetně změny názvu silně podpořil Dr. Hozák, který ji m.j. hodlá naplnit organizováním PhD kurzů (ve spolupráci s ing. Nebesářovou) z oblasti problematiky všech metod mikroskopie. Příprava kurzů bude zahájena pod pracovním názvem “Získání a zpracování obrazu v moderní mikroskopii”.
       

    4. Méně jednotní byli diskutující ve věci změny názvu. Byly vysloveny obavy ze samoúčelnosti změny názvu bez nastolení jasných záměrů. Bylo také upozorněno na nemožnost naplnění myšlenky otevření společnosti bez začlenění zástupců neelektronových technik do výboru CSEM. Závěr diskuse byl, že změna názvu je velmi aktuální, ale prozatím nezralá. Problém bude znovu nastolen na příštím Valném shromáždění CSEM a do té doby budou vytvořeny lepší podmínky pro otevření společnosti ostatním technikám.
       

  4. Aktivity CSEM
    1. Dr. Frank informoval, že bohužel selhala snaha o uspořádání Výročního shromáždění CSEM (VS CSEM) ve dnech 2. a 3. července 2001 na JLF UK v Martině. Shromáždění bylo řádně vyhlášeno a připraveno, ale díky málo vhodnému prázdninovému termínu bylo pro malý zájem ze strany členů CSEM odvoláno.
       

    2. Jako náhradní variantu za neuskutečněné VS CSEM v Martině bude připraveno setkání na jiném místě a ve vhodnější dobu. Lokalita VS CSEM bude volena tak, aby byla snadno dosažitelná jak pro české tak pro slovenské účastníky. Uvažuje se o hotelu Club ve Vranovské Vsi u Znojma. Organizační výbor se pokusí zajistit do programu jednu až dvě kvalitní přednášky pozvaných špiček že zahraničí. a asi dvě další, vyžádané od našich členů. K dispozici budou maximálně dvě hodiny ústních odborných příspěvků členů CSEM. Předpokládá se vystavování posterů.
       

    3. Dr. Frank nabídl, v souvislosti se svým nástupem do funkce ředitele ÚPT AVČR a v souladu s dohodou výboru CSEM ze dne 12. 7. 2000, svou funkci prezidenta CSEM ostatním členům výboru. Tajemník CSEM Dr. Schauer vyjádřil svou připravenost předat, v případě změny prezidenta CSEM, svou funkci jinému členu výboru tak, aby byl sekretariát CSEM v blízkosti sídla nového prezidenta CSEM.
       


Přílohy: Prezenční listina
 

Lecce 24. září 2001
RNDr. Luděk Frank, DrSc.
 

zapsal: Petr Schauer
 



This page was prepared by
Petr Schauer,
ISI ASCR, Brno, Czech Republic
updated on November 26, 2001
(transfer to the CSMS home page)